1927 – No alla Fusione !

Rome, eind juni 1927. De stad, net zoals gans Italië, gaat gebukt onder het regime van fascist Mussolini.

Zo ziet de megalomane leider zijn kans om via de populairste sport, Calcio, zijn populariteit te verhogen over gans het land, om zo naar de norm van de Oude Romeinen zijn volk ‘Brood en Spelen’ te geven.

En om de unie van het land door te trekken naar het Calcio, dat toen enkel werd gespeeld in regionale reeksen, wou Mussolini per stad 1 topteam smeden uit de vele ‘kleinere’ teams.

Zo kon er een voetbalcompetitie ontstaan tussen de grotere steden, over gans Italië, om zo de Unie te versterken tussen Noord en Zuid, via het voetbal.

270px-lazio_1926-27
Lazio anno 1927.

Zo kreeg de secretaris Italo Foschi, van de Fascistische Partij – afdeling Rome, de opdracht om alle Romeinse clubs te fusioneren tot 1 grote club.

Dus zo werden Lazio, de oudste Romeinse club sinds 1900, samen met Roman FC, US Alba Audace (reeds een fusieploeg van 4 andere clubs) en Fortitudo (tevens een fusieploeg van 4 Romeinse clubs), uitgenodigd op het partijbureau om de fusie te bespreken en te beklinken.

Op 24 juni 1927 kreeg S.S. Lazio, toen met een bureel in een kazerne, een brief van de Partij. Olindo Bitetti, toenmalig bestuurlid, las die brief en zag de bui al hangen. “Siamo Fregati!!!!” roept hij, “wij zijn bestolen !”. “Die Foschi wilt ook Lazio betrekken bij de fusie van Roma !” haalde hij uit naar de partij-secretaris.

Foschi had de kleuren en de benaming al bekend gemaakt van de nieuwe fusieclub, de naam was : A.S. Roma, met als clubkleuren, Geel-Rood, zoals de stadskleuren.

De andere aanwezigen in de kazerne, dhr. Nonno en generaal Vaccaro konden dit nieuws ook niet geloven. Nonno krabde op zijn hoofd : “Maar waarom ook Lazio ?”.

Bitetti replikeert dat secretaris Foschi maar 1 club in Rome wilt, om zo zichzelf met de successen van AS Roma, zich in de picture te zetten. En dat terwijl S.S. Lazio al 27 jaar lang, de meest georganiseerde, gestructureerde en beste sportvereniging was in Rome en omstreken.
En Bitetti zijn razernij was nog niet over : “De nieuwe fusieclub heeft zelfs geen veld ! Ze willen dan nog spelen op ons veld !(La Rondinella)”
Generaal Vaccaro zag de brief, waarin vermeld stond dat alles moet beklonken worden binnen de twee dagen met de Lazio president. “Dat halen we niet, en zal de president dit wel accepteren?” zie hij kalm.

Plots staat Nonno op : “Er is maar één manier om dit probleem op te lossen! Benoem mij tot president van de club, en generaal Vaccaro als vice-president !”
“Dan ga ik naar Foschi!” zei Vaccaro, om zo de geplande grote fusie te blokkeren.

Bitetti slaakt een zucht van opluchting, en onmiddelijk werd een algemene vergadering ingeroepen, om de nieuwe benoemingen te verkondigen.
Maar Bitetti heeft zijn twijfels: “Maar zal president Varini dit wel accepteren?”
Vaccaro zijn repliek was dat ze het hem later zullen vertellen. De belangen van het voorbestaan van S.S. Lazio komt op de eerste plaats.

De volgende dag begeeft Vaccaro, nu de nieuwe vice-president van Lazio, zich naar het Partijbureau bij Foschi. Foschi kijkt hem verbaasd aan en vraagt wat hij wilt. Vaccaro zei dat hij werd uitgenodigd voor een gesprek met hem.

Foschi begreep er niets van en vroeg voor wat. Vaccaro handigde hem de brief over, maar Foschi zei :”Ja, maar dit is voor Lazio en ik vroeg naar de president.”
“Precies,” zei Vaccaro, “sinds gisteren ben ik vice-president benoemd, en vervang ik mijn president die niet aanwezig kan zijn.”

Foschi kijkt hem aan, en legt zijn plan uit: “Nou kijk, we willen één grote voetbalclub in Rome. Alba, Fortitudo en Roman FC zijn bereid om te fusioneren, en wij willen jullie ook bij betrekken, gezien jullie een goede bestuursorganisatie hebben en een goed speelveld, in La Rondinella.”
Vaccaro vraagt mild : “Ok, alles is mogelijk. Maar wat zijn de voorwaarden van die fusie? ”
“Wel, gouden medaille-winnaar Ulysses Igliori zal president worden van de nieuwe club.” zegt Foschi.
“Oké,” zegt Vaccaro “en wat met de nieuwe clubkleuren ?”
Foschi : “Natuurlijk gaan we de kleuren gebruiken van de stad, Giallorossi! Geel-Rood!”

Gen. Vaccaro

Vaccaro verstijft bij die gedachte : “Ah, ik zie het. En hoe gaat je de nieuwe club dan wel heten ?”
Foschi: “Hoe? Maar “Roma” natuurlijk!”

Vaccaro zwijgt even, en replikeert: “Dus u wilt Lazio opslorpen, een nieuwe club beginnen in het Geel en Rood, onder de naam “Roma”, en spelen op het Lazio-veld ?!?”
Foschi knikt zijn hoofd.

Vaccaro zegt dan : “U vergeet wel één iets, dat Lazio is opgericht als een ‘Morele Entiteit’. En dat wij in die fusie willen opgaan, enkel onder de naam “Lazio”, want Roma ligt in Lazio, en enkel met onze ‘hemelse’ kleuren. Verder ben ik ook tegen de principe van een fusie, want met 2 teams in Rome creeër je een sterke emotie en verbondenheid, binnenin de clubs, en deze emotie is de basis van alle sporten en van alle competities. Verder mag en kan Lazio zijn fans en zijn atleten niet verwaarlozen, door deze fusieplannen, want zij zijn ons bloed en onze toekomst van S.S. Lazio.”
Foschi keek toe en zei : “Ik begrijp jullie standpunt.”
Vaccaro won, Lazio won… de eerste Derby overwinning was binnen.

vaccaroalmanacco1941

Weinigen weten nog, dat op die 2 dagen, eind juni 1927, er een dramatische wending is gegeven aan de geschiedenis van S.S. Lazio, en sport in het algemeen in de Romeinse regio.

La Lazio van Bigiarelli, Ancherani, Corelli en Ballerini, de pioniers en kampioenen van de grootste en meest moderne sportvereniging van Zuid-Europa, leek even te sterven, maar herrees terug naar de hemel, naar haar clubkleuren.

De Derby Lazio versus AS Roma werd geboren…

NOI 1900 – VOI 1927, BENVENUTI NELLA CAPITALE !

 

Vervolg : 1927 – 1933.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s