IN DE MEDIA : Immobile op recordjacht

‘Hij kan nog steeds één van de grootste Italiaanse spitsen worden’

Door Tim Reedijk – -AD.nl

34 DOELPUNTEN – Ciro Immobile, topscorer van de Serie A met 34 doelpunten, heeft nog twee wedstrijden om alle topschutterrecords in de Serie A te verbreken.  ,,Hij is nog anderhalve meter verwijderd van echte glorie. Dan sta je zo in het rijtje Silvio Piola, Paolo Rossi en Luigi Riva.”

Natuurlijk ging alle aandacht de afgelopen week uit naar Cristiano Ronaldo, die maar weer eens een landstitel veroverde en er ‘gewoon’ weer meer dan dertig maakte voor Juventus.  Maar de strijd om de topscorerstitel gaat hij hoogstwaarschijnlijk wel verliezen van een minder aansprekende naam, een spits die geen vaste kolom heeft op de roddelpagina’s, iemand die gewoon doet wat hij heel goed kan: doelpunten maken.  De 30-jarige Ciro Immobile van Lazio staat op liefst 34 treffers (inclusief veertien benutte strafschoppen) met nog twee Serie A-wedstrijden te gaan, te beginnen vanavond in de thuiswedstrijd tegen Brescia (19.30 uur).

Lazio, Immobile il principe degli Azzurri che piace a tutti

Dat zijn, in historisch perspectief, nu al uiterst indrukwekkende cijfers.  Geen Italiaan maakte ooit meer doelpunten in de Serie A. Slechts twee buitenlanders scoorden ooit meer: Gunnar Nordahl in het seizoen 1949/1950 (35 namens AC Milan) en recordhouder Gonzalo Higuaín, die liefst 36 keer het net vond namens Napoli in 2015/2016.  Maar let wel: Immobile heeft dus nog twee wedstrijden om die aantallen te evenaren of te verbeteren.  Ook kan hij Robert Lewandowski (34 doelpunten in de Bundesliga) daarin definitief van zich afschudden in de strijd om de Europese Gouden Schoen.

Zestien

Italië- en Serie A-kenner David Endt zou het fantastisch vinden als een Italiaan het record van Higuaín uit de boeken schiet. ,,Maar als liefhebber van het Italiaanse voetbal schud je ook meewarig het hoofd”, vertelt hij. ,,Dat een spits in de Serie A, die bekendstaat om zijn verdedigers, er 34 kan maken. Ik kan me tijden herinneren dat je met zestien doelpunten in de competitie topscorer werd.”

Immobile-Napoli, gli azzurri tentano il colpo dell'estate | XXI SECOLO

Immobile kent een merkwaardige carrière.  Op schot was hij op huurbasis voor Pescara, bij Torino en uiteindelijk nu voor het vierde seizoen op rij bij Lazio.  Maar: buitenlandse avonturen bij Borussia Dortmund en Sevilla liepen op niets uit.  Veelzeggend is een officieel La Liga-filmpje met de hoogtepunten van Immobile in het shirt van Sevilla, waarin nauwelijks shots te zien zijn waarin de spits daadwerkelijk een doelpunt maakt.  Endt: ,,Het blijft een raadsel.  Heeft het aan de sfeer gelegen?  De manier van voetballen?  Maar: zodra hij op Italiaanse bodem is, komen de doelpunten.”

Bonkig

,,Ik zag hem in 2012 spelen in Leeuwarden, Jong Oranje tegen Jong Italië”, vertelt Endt.  ,,Italië speelde heel overtuigend en won met 0-3, met een team met Lorenzo Insigne, Marco Verratti en hij dus.  Zijn stijl is nooit veranderd.  Hij is wat bonkig, niet echt atletisch, geen wondermens.  Maar hij is altijd in beweging en kan meer dan doelpunten maken.  Een dienstbare speler. Niet één met een gigantisch ego, niet Pipo Inzaghi-achtig.”

Lazio, Immobile super in Nazionale: obiettivo top 10 dei bomber ...

Voor iemand die vier jaar op rij erop los scoort bij Lazio én op het punt staat om alle records in de Serie A te verbreken, gaat het betrekkelijk weinig over Immobile, geboren in een klein dorpje onder de rook van Napels.  ,,Hij mist een beetje de glamour.  Hij is een beetje een spits als Christian Vieri, maar over Vieri wordt toch met een andere klank gesproken.  Die is wat extraverter. Iemand die in de teamgeest denkt, is toch wat minder speciaal dan iemand die niet vies is van een schandaaltje.  Om andere grote spitsen – neem Paolo Rossi, Alessandro Altobelli en Luigi Riva – hangt nog een verhaal, een beetje romantiek. Immobile is pragmatischer, hij is een optelsom van zijn doelpunten”, aldus Endt.

Reputatie

Maar hoe gaat dat zijn als Immobile straks pronkt bovenaan de recordlijsten?  Endt denkt dat de naam Immobile alsnog de boeken in kan gaan als één van de grootste Italiaanse spitsen aller tijden.  ,,Hij kan zo nog drie, vier jaar door.  Hij heeft ook nooit het geluk gehad dat hij in een Italiaans elftal speelde dat groots presteerde.  Dat is ook een etalage waar een reputatie op gebaseerd wordt.  Alles kan veranderen als Italië met Immobile in de spits gaat vlammen op een eindtoernooi.  Bovendien hebben zijn clubs nooit een hoofdrol in Europa gespeeld.  Hij mist de Europese allure waar hij alleen met Borussia Dortmund even aan heeft mogen ruiken.  Met Lazio speelt hij toch vooral in de Europa League.  Het podium dat de Champions League heet, heeft hij altijd een beetje gemist.

BOMBER : 90 x Ciro Immobile – S.S. LAZIO – 9 GENNAIO 1900

,,Maar als hij straks 37 keer gescoord heeft, gaat het wel los, hoor”, vervolgt Endt.  ,,Hij is nog anderhalve meter – om maar in die termen te spreken – verwijderd van echte glorie.  Als hij het record van Higuaín breekt, zou dat echt geweldig zijn.  Hij kan nog steeds één van de grote Italiaanse spitsen worden.  En daar spreken Italianen met trots over. Dan sta je zo in het rijtje Silvio Piola, Rossi en Riva.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s