Tommaso Maestrelli (1922-1976)

Tommaso Maestrelli, de man die als coach Lazio naar de hemel bracht, met de 1e landstitel in het seizoen 1973/1974, verloor op 2 december 1976 de strijd tegen een slepende ziekte,  en dit twee jaar na zijn eerste en enige succes als hoofdcoach.

Il Maestro

Als coach begon Maestrelli als 2e trainer bij Bari, en kreeg dan ook zijn kans als hoofdcoach, na een ontslag van de vorige coach, maar Maestrelli hield maar 10 speeldagen op, want zijn ontslag volgde na een zoveelste nederlaag.

Maestrelli ging dan coachen bij Reggina (Serie B), en vervolgens bij Foggia (Serie B), waar hij in 1969/1970 de promotie afdwong voor de Serie A.   Het eerste jaar bij Foggia verliep alles goed, maar het 2e seizoen liep met een sisser af en een logische degradatie.

Dus in 1971/1972 ging Maestrelli richting Rome om Lazio te coachen in de Serie B.

Maestrelli dwong direct de promotie af richting Serie A, en het volgende jaar begon hij zijn team te bouwen dat 2 jaar later de landstitel zou winnen.

Doelman Pulici kwam van Novara, Garlaschelli van Como, Petrelli van ASRoma, Re Cecconi van Foggia, Frustalupi van Inter, en dit samen met de huidige kern van kapitein Wilson en spits Chinaglia.

Lazio kende een superseizoen als neo-promovendus, 2 derbyoverwinningen tegen Roma, het super Milan van Nereo Rocco met 2-0 naar huis gestuurd maar het einde liep af op een ontgoocheling, en dit op de laatste speeldag.

Milan stond 1 punt voor op Lazio en Juventus.   En Milan verloor zwaar met 5-3 in Verona.  Maar Lazio kon ook niet winnen in Napoli, een 1-0 nederlaag net voor het einde.  Dus was de 3e hond, Juventus, gaan lopen met de titel, een 2-1 winst tegen AS Roma, dat zich kon redden van degradatie dankzij het doelpuntensaldo.

Maestrelli & Chinaglia

 

Voor Maestrelli was het enkel maar uitstel, want in 1973/1974 was er geen houden aan zijn Lazio. Op de voorlaatste speeldag was Lazio’s eerste landstitel een feit, 1-0 thuis tegen Foggia.

Lazio wint Scudetto 1974.

In 74/75 kon Maestrelli met zijn Lazio niet in Europa spelen voor de Beker der Landskampioenen, wegens een eerdere straf van de Uefa in Lazio-Ipswich het vorige jaar.   Lazio kon nog bovenaan strijden, tot de dag Maestrelli het bericht kreeg van een tumor aan zijn lever.   De spelers die altijd achter hun coach kregen plots een mentale opdoffer, en Maestrelli moest vervroegd stoppen met coachen, Lazio eindigde nog 4e onder coach Lovati.

Lovatti & Maestrelli

 

In 75/76 vertrokken enkele sterkhouders Lazio, maar Maestrelli was aan de beterhand en ging weer op de Lazio bank zitten, een Lazio dat onderin moest strijden om erin te blijven, en Maestrelli heeft zelfs de job van nationale coach voor de Azzuri naast zich gelegd om zijn Lazio te redden.   Op het einde moest Maestrelli zelfs spits Chinaglia laten gaan richting USA, en vertrouwde die positie aan nieuwkomer Giordano.  En op de laatste speeldag kon Lazio zich redden met een 2-2 in Como.

In de herfst van 1976 kwam de tumor weer opzetten, en besloot Maestrelli zich terug te trekken als coach om te kunnen genezen.   En 4 dagen na een derbyoverwinning met 1-0, dankzij een goal van zijn pupil Giordano, stierf Maestrelli aan die levertumor


‘Il Maestro’ had een grootse toekomst bij zijn Lazio maar was te vroeg heen gegaan.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s