Luigi Bigiarelli (1876-1908)

9 januari 1900 – Luigi Bigiarelli

 De negende januari van het jaar 1900, de werken aan de Ponte Margherita – die Piazza del Popolo aan Piazza della Libertà verbindt – zijn afgewerkt.

Het is op dit plein, Piazza della Libertà, waar Luigi de aanzet gaf om met 8 vrienden samen een sportvereniging te beginnen.


Die 9 jonge mannen waren allen verenigd met éénzelfde idee, éénzelfde ideaal. Namelijk de verbondenheid in de sport en de olympsiche gedachte.

Hun namen waren : Luigi Bigiarelli, Giacomo Bigiarelli, Odoacre Aloisi, Arturo Balestrieri, Alceste Grifoni, Giulio Lefevre, Galileo Massa, Alberto Mesones en Enrico Venier.

pionieri

De ‘Societa Podistica Lazio’ werd geboren, we schrijven dinsdag 9 januari 1900.

En als leider kwam de atletische en charismatische Luigi Bigiarelli op. Luigi wou zich verzetten tegen de hoge onbetaalbare lidgelden, die toen bij de Romeinse sportverenigingen golden.

Giacomo (l) en Luigi Bigiarelli (midden).

En om zo de jonge sportieve Romeinse zielen, anno 1900, een kans te geven werd ‘Societa Podistica Lazio’ opgericht, enkel en alleen ter ere van de Olympische gedachte, de eer om mee te doen en eventueel de kans om zelf te winnen.

Over de kleuren van de ‘Societa’ was men snel uit. Blauw en wit, ter ere van Griekenland, grondleggers van de Olympische Spelen.

En als symbool kwam de ‘adelaar‘, het symbool van het Oud Romeinse Rijk die zowat 8 eeuwen zouden heersen over Europa.

En onder de naam ‘Lazio’, om zo haar sportieve vleugels uit te spreiden, niet enkel naar de atleten in Rome zelf, maar ook daarbuiten. En historisch gezien is de regio Lazio, of het oude Romeinse Latium, zo’n 1300 jaar ouder dan de stad Rome, opgericht in 753 BC.

Zo organiseerden ze de eerste wedstrijden op of naast de Tevere – roeien, zwemmen en lopen, werden de eerste sporttakken.

Twee jaar later, in 1902, werd de voetbaltak geboren.

Lazio, anno 1902.

Luigi Bigiarelli spreide zijn liefde voor atletiek ver buiten Rome om.  Zo liep hij wedstrijden in Frankrijk om uiteindelijk zijn broer Giacomo te volgen richting België

Gioacomo’s werkverplichtingen in het begin 20e eeuw, zorgde ervoor dat Luigi uiteindelijk in Brussel zal belanden.

Op 16 februari 1908 stierf Luigi in Brussel, door een onschuldige longontsteking.

Maar 103 jaar later na zijn overlijden, heeft een Lazio delegatie zijn resten gevonden, op het kerkhof in Elsene, ten westen van Brussel-stad.

En op 9 januari 2012 werd er een grafmonument ingehuldigd, om Luigi te eren en herdenken, voor de oprichting van S.S. Lazio, één der grootste sportverenigingen die Europa kent.

Grazie Luigi… dal 1900,

la prima squadra della Capitale !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s