Giuliano Fiorini (1958-2005)

Afbeelding

21 juni 1987, op die dag schreef aanvaller Giuliano Fiorini één der mooiste pagina’s in Lazio’s haar geschiedenis.  Midden jaren ’80 was Lazio betrokken bij een grootschalig omkoopschandaal.

In het seizoen 1986/87 moest Lazio zelf met 9 strafpunten in mindering beginnen in de Serie B.  Maar onder coach Fascetti begon Lazio aan het mirakel, om niet bij de laatste 3 te eindigen, wat een degradatie naar de Serie C zou betekenen, en quasi het einde voor quasi-failliet Lazio, sportief en financieel.

Lazio, anno 1986/87.

Dus Lazio zat van bij het begin in de kelder van de Serie B, en na 8 speeldagen waren de -9 punten weggewerkt.  Het ging zelfs zo goed dat men meer de top in zicht had dan de kelder. Zelfs na de winsterstop, deed Lazio vlotjes mee in de middenmoot.

Maar in april 1987 herviel Lazio in de traditie van gelijke spelen en nederlagen dat men weer in de kelder zat. De beslissing zou vallen op de laatste speeldag op 21 juni 1987.

Domenica 21 giugno 1987 - Roma, stadio Olimpico - Lazio-L.R.Vicenza 1-0 -  LazioWiki

Lazio speelde thuis tegen een rechtstreeks degradatieconcurrent Vicenza.  Lazio moest die wedstrijd absoluut winnen, om zo zeker Vicenza naar de Serie C te sturen, want één punt was genoeg voor hen.

En de overwinning op zich was niet genoeg, ze moesten hopen dat de andere concurrenten niet wonnen, die waren Taranto en Campobasso.  Een uitverkocht Olimpico, goed voor 80.000 toeschouwers, nog steeds een record in de Serie B, moest dit Lazio naar de overwinning stuwen.

Afbeelding

Maar het bleef 0-0 tot de 82e minuut, toen kwam Fiorini in actie in de 16-meter, een draaibeweging en een droge knal binnen.   Olimpico in delirium, Lazio leek virtueel gered van de Serie C.

En het bleef 1-0 tot het einde, Lazio was gered, Vicenza was al zeker van de Serie C.

Speciale Lazio: Fiorini, quel gol che si continua a festeggiare

Lazio moest nog uiteindelijk test-wedstrijden spelen tegen Taranto en Campobasso, op het neutraal veld van Napoli, om zich zo te redden en in de Serie B te blijven.

Het jaar erop dwong Lazio promotie af naar de Serie A, het vagevuur van de Serie B is voorgoed over, dankzij die 21e juni 1987, dankzij dat ene doelpunt van Fiorini.

Giuliano Fiorini werd  in 2005 geveld door een langdurige longkanker, en stierf op 47 jarige leeftijd.  Toenmalig kapitein Di Canio ging als eerbetoon zijn n° 9 shirt neerleggen in de Curva Nord.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s