Giorgio Chinaglia (1947-2012)

Giorgio Chinaglia (1947-2012)

 Giorgio Chinaglia is er niet meer. Voor zijn fans was hij ‘Long John’, voor zijn ploegmaats en vrienden ‘Giorgone’.

Chinaglia stierf op 1 april in zijn woonst te Naples, aan de westkust van Florida (USA), aan de gevolgen van een hartkwaal. ‘Giorgone’ versleet zijn oude dagen in Florida, na een carrière die getekend was door 2 clubs, Lazio en New York Cosmos.

Chinaglia werd geboren in 1947, in het hart van de marmerstreek, Carrara in Toscanië. Maar Chinaglia’s ouders verlieten snel Italië om het economisch geluk te zoeken in de steenkoolmijnen van Wales. Giorgio bleef achter bij zijn oma, en zou pas op zijn 8 jaar ‘emigreren’ richting zijn ouders in Cardiff.

Zo begon hij eerst met Rugby bij zijn lokale school, om dan later te voetballen. In 1964 ging hij dan richting Swansea City op 17 jarige leeftijd.

Chinaglia (links) – Swansea v Brentford

 In die periode hielp Giorgio zijn vader tevens in zijn Italiaans restaurant, maar in 1966 besloot de familie Chinaglia terug te keren naar Italiaanse grond, Giorgio volgde mee.

 Chinaglia zette zijn jonge spelerscarriére verder bij Massese, club uit Massa in de Serie C. Om na één seizoen zijn geluk te beproeven bij Internapoli, de 2e club uit Napels, ook in de Serie C.

‘Giorgone’ bij Massese.

Na twee seizoenen en 24 doelpunten bij Internapoli, bracht Lazio Chinaglia over naar Rome, in het seizoen 1969-1970. Voor Giorgio zijn eerste kennismaking met de Serie A.

Onder coach Morrone wist Chinaglia al meteen 12 doelpunten te scoren in de Serie A, met Lazio dat toen op een 8e plaats eindigde. Maar het seizoen 1970-1971 eindigde in mineur, Lazio’s 15e plaats was goed voor degradatie naar de Serie B, ondanks Chinaglia’s 9 doelpunten.

Coach Morrone (links) en Chinaglia (rechts)

 Coach Morrone verliet Lazio, en nieuwbakken coach Maestrelli kreeg het roer over het zwalpende Lazio. En de ‘Meester’ slaagde in zijn missie. Lazio eindigde 2e, na Ternana, in de Serie B, en mocht na één jaar afwezigheid weer aansluiten bij de Serie A. Chinaglia eindigde dat seizoen als topschutter van de Serie B met 21 doelpunten.

Coach Maestrelli (links) en Chinaglia (rechts)

 Zijn topschuttersstatus in de Serie B werd opgemerkt door de Azzurri, en zo kreeg Chinaglia zijn eerste cap in 1972, tegen Bulgarije. Een primeur in het Italiaans nationaal elftal, gezien er nog nooit een speler uit de Serie B werd opgeroepen.

 In het seizoen 1972-1973 streed het Lazio der wonderen voor het Scudetto tot en met de laatste speeldag. AC Milan stond 1 punt voor op Lazio en Juventus. Maar Milan stond in verlies bij Hellas Verona, en Juventus stond achter bij AS Roma. Lazio van zijn kant hield stand in Napoli, met 0-0 bij de rust. Maar in de tweede helft veranderde de titelkoers, Milan werd voorgoed uit koers geslagen met een 5-3 nederlaag. Juventus kwam dan terug in het Olimpico, en won van Roma met 1-2. En Lazio moest het onderspit delven in Napoli, dat kon scoren in de laatste minuut. Geen Scudetto voor Lazio, maar wel voor Juventus.

Maar de kater van 1973 werd echter snel uitgespoeld. In 1973-1974 trok het Lazio van coach Maestrelli de lijn door. Chinaglia van zijn kant scoorde maar liefst 24 maal, meer dan de helft van het totaal aantal Lazio doelpunten dat seizoen.

Chinaglia’s doelpunten waren beslissend voor de titelkoers. Eerst thuis tegen Juventus, waar een 2-0 voorsprong werd gereduceerd tot 2-2, maar Chinaglia legde een elfmeter binnen op het einde, om Lazio definitief te lanceren naar haar eerste Scudetto.

Ook in de thuisderby tegen Roma was Chinaglia beslissend. De wedstrijd leek op slot bij een 1-1 score, maar weer ‘Giorgone’ op elfmeter met een doelpunt en de 2-1 winst. Lazio was die dag een icoon rijker, toen Giorgio na zijn strafschopdoelpunt, ging vieren onder Roma’s Curva Sud met zijn vingertje in de lucht.

Chinaglia in Lazio v Roma 2-1 (1974).

 En op 12 mei 1974 schreef Lazio en Chinaglia voetbalgeschiedenis. Bij winst thuis tegen Foggia kon Lazio haar eerste Scudetto vieren, en dit 2 seizoenen na een verblijf in de Serie B.

Lazio leek te bezwijken van de titelstress, Foggia hield stand maar een twijfelachtige strafschop viel in Lazio’s schoot. Weer Chinaglia achter de bal, en gekruist binnen. 1-0 Lazio, dat de score nog verdedigde tot het einde, en zo na het laatste fluitsignaal het Scudetto 1973-1974 won.

12 mei 1974, Lazio v Foggia 1-0.
S.S. LAZIO 1973-1974, Chinaglia 1e linksboven.

In de zomer van ’74 werd Chinaglia, samen met ploegmaats Re Cecconi en Wilson, geselecteerd voor het WK voetbal in West-Duitsland. Maar de Azzurri konden niet overtuigen tegen Haïti bij hun opener, en Chinaglia leek de kop van jut. Bij een wissel liep Chinaglia het veld af, en stuurde een welgemeende f*** you richting Italiaanse bank en bondscoach Valcareggi. Italië zette de scheve situatie nog recht, de 0-1 werd uiteindelijk een 3-1 tegen het nietige Haïti.

WK 1974, Italia v Haïti.

Chinaglia liep niet tussen de lijnen bij de volgende wedstrijd tegen Argentinië, een 1-1 gelijkspel. Maar in de laatste groepswedstrijd verloren de Azzurri van Polen met 2-1, waardoor de Italianen uitgeschakeld werden en huiswaarts werden gestuurd, Chinaglia inclusief die maar één helft speelde tegen de Polen.

In het seizoen 1974-1975 kon Chinaglia en Lazio echter niet bevestigen. Giorgio scoorde 14 maal, Lazio eindigde op een vierde plaats. En één jaar later zou het laatste zijn van Chinaglia in een Lazio shirt. Met maar 8 doelpunten op zijn conto, verliet hij Lazio voor het einde van het seizoen, om zijn voetbalgeluk te beproeven in de Verenigde Staten, in de hippe North American Soccer League, bij de nog hippere New York Cosmos.

Bij de NY Cosmos stond Chinaglia aan de zijde met sterren als Pelé en Beckenbauer. En eind jaren ’70 tot begin jaren ’80 reeg Chinaglia en de NY Cosmos de prijzen aanéén. Zo werd Chinaglia 5 maal topschutter in de NASL, met een totaal van 193 doelpunten in 7 seizoenen Cosmos.

Bij ‘The Cosmos’ won Chinaglia en co.de NASL titels van 1977, 1978, 1980 en 1982. In 1983 stopt hij bij The Cosmos op 36 jarige leeftijd als speler.

Zo keert hij verrassend hetzelfde jaar terug naar Rome, om president te worden van zijn Lazio. Lazio zit dan in een sportieve put van de Serie B, en Chinaglia is bereid om zijn zwalpende Lazio te redden van de sportieve ondergang. Hij neemt contact op met Lazio president Casoni, om het merendeel der Lazio aandelen over te kopen. Naast en op het veld begint iedereen te geloven in Chinaglia ‘de redder’, en Lazio dwingt op het einde van het seizoen nog de promotie af richting Serie A, na een uitstekende terugronde.

Op 13 juli 1983 koopt Chinaglia Lazio voor zo’n 2 miljard Italiaanse lires, en is van dan af officieel president.

President Chinaglia.

 Maar niemand wist Chinaglia wel te vertellen, dat Lazio een financieel put had van zo’n slordige 13 miljard lires. ‘Giorgone’ laat de financiën naast zich, en begint aan een nieuwe team met oa. Batista (Braziliaans international) en Michael Laudrup (Deens toptalent uitgeleend door Juventus), aangevuld door Giordano en Manfredonia.

Op het veld was er weinig te merken van deze ‘topspelers’, gezien Lazio pas op de laatste speeldag zich kon redden voor een verlengd verblijf in de Serie A. Het jaar erop wilt president Chinaglia zijn ‘toppers’ verkopen om de finalciële put lichter te maken, maar de deal Giordano & Manfredonia naar Juventus gaat niet door. Beiden spelers hebben geen zin in Juventus, en gaan verhitte discussies aan met Chinaglia. De breuk tussen spelers en president lijkt definitief. Op het veld drong dit ook door met slechte resultaten.

Gevolg, Lazio eindigt op een 15e plaats, degradatie naar de Serie B is weer een feit.

Voor Chinaglia het moment om na 2 en een half jaar presidentschap een stap terug te zetten uit de club, en Lazio te verkopen aan Franco Chimenti, de nieuwe Lazio president.

Chinaglia trekt zich terug uit Rome, om zich in alle anonimiteit in de Verenigde Staten te verblijven. Maar de voetbalmicrobe ontgaat hem niet. Zo was Chinaglia betrokken bij overnames van enkele clubs zoals het Hongaarse Ferencvaros, en tevens in Italië bij clubs als Foggia en Lanciano.

Echter was er ook zijn poging om in oktober 2006 Lazio over te nemen, met de hulp van een soort ‘maffia-consortium’ en de ‘harde kern’ Lazio ultras. Echter zonder succes, Chinaglia werd hiervoor vervolgd door het Italiaans gerecht, wegens vermeende afpersing en dreiging van huidig president Lotito.

Zijn laatste jaren verbleef hij in Naples, Florida, waar hij zelfs ambassadeur was van de New York Cosmos, met als coach Eric Cantona en als erevoorzitter Pelé.

Chinaglia stierf op 65 jarige leeftijd, op 1 april 2012.

Zijn laatste wens was om bij zijn ‘leermeester’ en 2e vader Tomasso Maestrelli te liggen.

En zo werden de 2 herenigd in september 2013, toen zijn kist werd overgebracht van Florida richting Rome.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s