Vervolg: 1977-1986

DE DONKERSTE VOETBALJAREN: 1977-1986.

Lazio 1979-1980

Eind jaren ’70 bleef Lazio onder het roer van coach Luís Vinício.  Maar na een middelmatig seizoen ging de Braziliaan de keien op, en werd clubman Roberto Lovati aangesteld als hoofdcoach, en moest hij zijn Lazio naar de hogere regionen helpen.

In 1979 eindigde Lazio nog 8e onder coach Lovati, maar één jaar later kwam het ‘Totonero’ omkoopschandaal boven, waarin Lazio en AC Milan de dupe werden.

Lazio, dat 12e werd, en AC Milan dat 3e eindigde werden zonder pardon uit de Serie A gezet.  Beide teams werden teruggezet naar de Serie B.

Afbeeldingsresultaat voor Totonero 1979

Coach Lovati bleef Lazio trouw en meer stond zijn functie af aan de nieuwe coach, Ilario Castagner.  Maar onder hem eindigde Lazio net naast de promotie, 4e plaats in de Serie B.

En in seizoen 1981-82 een teleurstellende 11e plaats in de Italiaanse 2e klasse.  Exit Castagner, en Roberto Clagluna moest Lazio weer op de rails krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor Lazio 1981-82
Lazio 1981-82

En met succes want onder Clagluna klimt Lazio terug naar de hoogste regionen, en dwingt Lazio een 2e plaats af in de Serie B.  De promotie naar de Serie A is een feit.  Doch haalt Clagluna de promotiefeest niet, Lazio ontslaat hem op speeldag 34 en oude bekende Juan Carlos Morrone doet het seizoen uit.

In het seizoen 1983-84 kan Lazio onder Morrone anoniem meedraaien in de Serie A.  Wel was er de opmerkelijke terugkeer van Giorgio Chinaglia.  De ex-spits en clubicoon deed zijn intrede als Lazio president, in navolging van president Casoni.

Maar het seizoen liep niet van een leien dakje.  Lazio kwam niet weg uit de onderste regionen, en moest wachten tot op de laatste speeldag om zich te redden in de Serie A.

Een gelijkspel in en tegen Pisa, dat al veroordeeld werd tot degradatie, volstond Lazio om zich te redden.  Genoa, ondanks winst tegen Juventus, eindigde gelijk met Lazio.  Maar het onderlinge resultaat was in Lazio’s voordeel, dit tot de tranen van geluk bij president Chinaglia.

Enig pluspunt van het seizoen was de intrede van balvirtuoos Michael Laudrup in Rome.  Een geschenk van Juventus die hem uitleende aan Lazio, gezien Juve met Platini en Boniek reeds 2 buitenlanders had in hun basiselftal, en zo de Deen naar Lazio bracht om ervaring op te doen.

Afbeeldingsresultaat voor laudrup lazio

Maar in het seizoen 1984-85 zit Lazio in hetzelfde hoekje, er werden amper nieuwe spelers gekocht, en een dispuut tussen president Chinaglia en sterspeler Giordano leidde tot een breuk, en spits Giordano wou naar Juventus, maar Chinaglia zie ‘njet’ tegen deze transfer.

Afbeeldingsresultaat voor bruno giordano juventus

Het seizoen begint rampzalig met een 1 op 9, president Chinaglia gooit coach Carosi eruit en neemt oude bekende Juan Carlos Lorenzo weer binnen.  Hij brengt Lazio even weg uit de gevarenzone, maar een reeks van 7 nederlagen op rij brengt Lazio terug in de kelder.

Lazio 1984-85

Er heerst totale chaos binnen de club, president Chinaglia gooit Giordano uit de ploeg, en op het oefencomplex in Tor Di Quinto gaan de Lazio fans dagelijks in de clinch met de spelers.  Een 4-0 nederlaag tegen het Napoli van Maradona kost coach Lorenzo de kop, ex-spelers Oddi en Lovati nemen de spelersgroep weer in handen.  Even is er hoop na een 1-1 gelijkspel in de Derby, maar na terug een reeks van 5 nederlagen is de Serie B onafwendbaar.  Een seizoen met amper 15 punten, net als Cremonese en een voorlaatste plaats in de Serie A.

Afbeeldingsresultaat voor Lazio 1985-1986
Lazio 1985-86

Dus het seizoen 1985-86 begint Lazio terug in de Serie B, nu neemt Luigi Simoni de ploeg in handen om Lazio terug in de Serie A te brengen.

Afbeeldingsresultaat voor Lazio Luigi Simoni

In de zomer werd de spelerskern opgeruimd met o.a. het vertrek van Giordano (Napoli), Laudrup (Juventus), Manfredonia en Batista.  En zo bracht Lazio enkele nieuwe spelers binnen, waaronder Fiorino en Poli, die later nog de geschiedenisboeken zullen halen bij Lazio.

Het seizoen in de Serie B was vrij anoniem en zorgeloos, met een plek in de middenmoot en een finale 12e plaats in de Serie B.   Voor president Chinaglia was dit ook het moment om na 2 en een half jaar presidentschap bij Lazio een stap terug te zetten bij de club, en Lazio te verkopen aan Franco Chimenti, de nieuwe Lazio president.

Afbeeldingsresultaat voor Franco Chimenti

De zomer van 1986 staat voor de deur, een periode die bij Lazio en de Laziali eeuwig zal gegrift staan in hun collectief geheugen.

Afbeeldingsresultaat voor Lazio 1986

 

Vervolg : 1986-1987: HET LAZIO VAN “-9”