1971 – 1976 : tijdperk Maestrelli

In het seizoen 1971/1972 is Tommaso Maestrelli aangesteld om Lazio te coachen in de Serie B.  Maestrelli bracht eerder Foggia naar de Serie A, maar na de degradatie mocht hij zijn koffers pakken bij Foggia en koos hij Lazio als nieuwe uitdaging.

Lazio 1971-1972.

Bij Lazio kreeg Maestrelli de opdracht om Lazio terug in de Serie A te brengen.  En met succes, Lazio dwong direct de promotie af richting Serie A, en Maestrelli begon aan zijn team te bouwen om te bevestigen in de Serie A met enkele gerichte aankopen.

Lazio 1972-1973.

Nieuwkomers waren o.a. doelman Pulici die van Novara kwam, Garlaschelli van Como, Petrelli van AS Roma, Re Cecconi van Foggia, Frustalupi van Inter, en aangevuld met Lazio getrouwe Wilson en spits Chinaglia, om het elftal te vervolledigen.

Lazio kende een superseizoen als neo-promovendus, 2 derbyoverwinningen tegen Roma, het super Milan van Nereo Rocco met 2-0 naar huis gestuurd maar het einde liep af op een ontgoocheling, en dit op de laatste speeldag van de Serie A in seizoen 1972-73.

Milan stond 1 punt voor op Lazio en Juventus.   De Milanezen gingen kopje onder in Verona, eindstand 5-3.  Juve dat op bezoek was bij de ‘buren’ Roma stond achter.  En Lazio in Napoli bleef 0-0 bij de rust, maar zo stond Lazio voorlopig eerste in de Serie A.

Maar in de 2e helft draaien de rollen om.  Napoli v Lazio bleef 0-0, maar in het Olimpico kwam Juventus gelijk.  Tot 3 minuten voor het einde het drama geschiedde.  Napoli scoort tegen Lazio, en Roma ‘schenkt’ het winnende doelpunt aan Juventus.  Lazio kan niet meer reageren, en zo rijgt Juventus de Scudetto op hun shirt.  AS Roma kan zich nog redden van degradatie dankzij het doelpuntensaldo, ondanks de nederlaag tegen Juventus.

Maar voor Maestrelli en Lazio was het enkel maar uitstel, want in 1973/1974 was er geen houden aan zijn Lazio.  Pas op de 9e speeldag neemt Lazio de kop in de Serie A, samen met Juventus, kort gevolgd door Napoli en Inter.  Half februari 1974 klopt Lazio thuis Juventus met 3-1, en neemt zo alleen de leiding.

Eind maart 1974 kan Lazio uitlopen, als ze AS Roma kloppen met 2-1, en Juventus niet verder geraakt dan een draw tegen de buren van Torino.  Lazio blijft op titelkoers met overwinningen tegen Verona en Genoa.  Het bleef tweemaal steken op een draw tegen Napoli en AC Milan, en een schaarse nederlaag op Torino met 2-1, maar de Scudetto kwam dichter en dichter.

En op de voorlaatste speeldag (12 mei 1974) was Lazio’s eerste landstitel een feit.  Een strafschop van Chinaglia volstaat voor de 1-0 overwinning, thuis tegen Foggia.

1974

In 74/75 kon Maestrelli met zijn Lazio niet in Europa spelen voor de Beker der Landskampioenen, wegens een eerdere straf van de UEFA in Lazio vIpswich het vorige jaar.

S.S. Lazio 1974-1975.

Lazio kon nog bovenaan strijden, tot de dag Maestrelli het bericht kreeg van een tumor aan zijn lever.   De spelers die altijd achter hun coach kregen plots een mentale opdoffer, en Maestrelli moest vervroegd stoppen met coachen, Lazio eindigde nog 4e onder coach Lovati.

Lovati & Maestrelli.

In 1975/76 vertrokken enkele sterkhouders Lazio, maar Maestrelli was aan de beterhand en ging weer op de Lazio bank zitten, een Lazio dat onderin moest strijden om erin te blijven, en Maestrelli heeft zelfs de job van nationale coach voor de Azzuri naast zich gelegd om zijn Lazio te redden.

9-0-359535777-kuwf-u1102859513628w-620x349gazzetta-web_articolo

Op het einde moest Maestrelli zelfs spits Chinaglia laten gaan richting USA en de New York Cosmos, en vertrouwde die positie aan nieuwkomer Giordano.

En op de laatste speeldag kan Lazio zich redden met een 2-2 in Como, goed voor de 13e plaats in de Serie A.

Bij de start van het seizoen 1975/76 is coach Maestrelli vervangen door de Braziliaan Luis Vinicio.

Vinicio brengt Lazio naar ‘veiliger oorden’, en zal 5e eindigen in de Serie A.  Maar het seizoen zal overschaduwd worden door het overlijden van ‘Il Maestro’.

In de herfst van 1976 kwam de tumor weer opzetten, en besloot Maestrelli, toen sportief directeur, om zich terug te trekken uit het voetbal om te kunnen genezen.  En 4 dagen na een derbyoverwinning met 1-0, dankzij een goal van zijn pupil Giordano, stierf Maestrelli aan die levertumor.

Vervolg: 1977-1986

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s