1900 – Luigi Bigiarelli

De negende januari van het jaar 1900, de werken aan de Ponte Margherita – die Piazza del Popolo aan Piazza della Libertà verbindt – zijn afgewerkt.
Het is op dit plein, Piazza della Libertà, waar elk jaar duizenden fans de nacht van 8 op 9 januari feestend ingaan om de verjaardag van S.S. Lazio te vieren.

Net als toen in 1900, toen 9 jonge mannen samenkwamen, allen verenigd met éénzelfde idee, éénzelfde ideaal.  Namelijk de verbondenheid in de sport en de olympsiche gedachte.

pionieri

Hun namen waren : Luigi Bigiarelli, Giacomo Bigiarelli, Odoacre Aloisi, Arturo Balestrieri, Alceste Grifoni, Giulio Lefevre, Galileo Massa, Alberto Mesones en Enrico Venier.

Luigi Bigiarelli

De ‘Societa Podistica Lazio’ werd geboren, we schrijven dinsdag 9 januari 1900.  En als leider kwam de atletische en charismatische Luigi Bigiarelli op.

Luigi en zijn 8 vrienden spraken over de komende ‘Gran Premio del Re’, een atletiekwedstrijd van 20 kilometer door Rome stad.  Maar die wedstrijd was enkel gereserveerd voor geregistreerde lopers, die aangesloten waren bij een sportvereniging.

Luigi en zijn vrienden staken hun hoofden bij elkaar en besloten om gezamenlijk een nieuwe vereniging op te richten, toegankelijk voor iedereen.  Om zo ook tevens zich t verzetten tegen de hoge onbetaalbare lidgelden, die toen bij de Romeinse sportverenigingen golden.  En om zo de jonge sportieve Romeinse zielen, anno 1900, een kans te geven werd ‘Societa Podistica Lazio’ opgericht, enkel en alleen ter ere van de Olympische gedachte, de eer om mee te doen en eventueel de kans om zelf te winnen.

Over de kleuren van de ‘Societa’ was men snel uit. Blauw en wit, ter ere van Griekenland, grondleggers van de Olympische Spelen.

En als symbool kwam de ‘adelaar‘, het symbool van het Oud Romeinse Rijk die zowat 8 eeuwen zouden heersen over Europa.

En onder de naam ‘Lazio’, om zo haar sportieve vleugels uit te spreiden, niet enkel naar de atleten in Rome zelf, maar ook daarbuiten. En historisch gezien is de regio Lazio, of het oude Romeinse Latium, zo’n 1300 jaar ouder dan de stad Rome, opgericht in 753 BC.

En zo liepen er op 21 april 1900 de eerste Lazio atleten mee in die ‘Gran Premio del Re’.

In de beginjaren van de ‘Società Podistica’ werden er ook andere sporten bij betrokken.  Zo kreeg breidde S.P. Lazio haar sportieve vleugels om de Tevere-rivier heen, er kwam er een roeivereniging bij en een zwemvereniging.

Twee jaar later, in 1902, werd de voetbaltak geboren.

Dit dankzij Bruto Seghettini, lid en atleet bij Racing Club Paris, die met een bal onder zijn arm zich aanbood in Lazio’s hoofdzetel, aan de Via Valadier nummer 6.

En zo begon de bal te rollen voor Lazio, met haar eerste wedstrijden in het Parci dei Daini, vlak aan de Villa Borghese.

Vervolg : 1902 – 1912

 

Externe link :  Sportcolumn David Steegen: De Eeuwige Stad

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s