RIP PINO WILSON – ADDIO CAPITANO

(Darlington27 ottobre 1945 – Roma6 marzo 2022)

De voetbalwereld in Italië huilt om het verlies van ‘Pino’ Wilson, overleden op 76-jarige leeftijd aan een hartaanval, in de nacht van 5 op 6 maart 2022.

‘Pino’, links in beeld, zal altijd herinnerd worden door de Laziali, als de kapitein van het kampioenenelftal onder leiding van coach Maestrelli (midden) en aanvaller Chinaglia (rechts), dat in 1974 verrassende de Scudetto won.

Hij speelde bij Lazio 324 wedstrijden als centrale verdediger, en wist maar 6 maal te scoren in het ‘celeste’ shirt. Geboren in Engeland, Darlington, van een Britse vader en Napolitaanse moeder, keerde hij als kind terug naar Napels.

Hij begon lokaak te voetballen bij Cirio in de Serie D, gevolgd door Internapoli in de Serie C. In 1969 maakt hij de overstap naar Lazio, samen met spits Chinaglia.

Na 2 seizoenen zakt Lazio richting Serie B, waar een nieuwe coach wordt aangesteld, Mister Tommaso Maestrelli. En met succes, want hij brengt Lazio terug in de Serie A. Eén seizoen later, 1972/1973 strandt Lazio op de laatste speeldag op een zucht van de landstitel. Maar één jaar later brengt coach Maestrelli, met als kapitein Wilson de Scudetto richting Lazio.

Op 12 mei 1974 loopt het Olimpico vol, voor de voorlaatste speeldag, waar Lazio thuis Foggia ontvangt. Een strafschop van Chinaglia volstaat om de overwinning en Lazio’s eerste Scudetto te vieren.

Hij zal bij Lazio blijven tot 1980, met een korte uitleenbeurt aan Chinaglia’s New York Cosmos. Het voetbalschandaal van 1980 breekt los in de Serie A en B, en enkele Laziali waaronder Wilson, worden 3 jaar geschorst. Tijdens zijn hoogdagen van 1974, zal hij tevens 4 caps halen bij de Azzurri.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s