IN DE MEDIA – UEFA CL : Lazio, de meest ‘Belgische’ club in Italië

Hoe Besnik Hasi meehielp om van Lazio, Champions League-tegenstander van Club Brugge,

de meest ‘Belgische’ club in Italië te maken

Paris Saint-Germain want Lazio's Sergej Milinkovic-Savic and Adam Marusic  and manager Simone Inzaghi | Daily Mail Online


Club Brugge treft in de Champions League het Italiaanse Lazio. Nou ja, Italiaans. Sinds 2013 rekruteert de Romeinse club véél spelers uit het Belgisch voetbal. Momenteel heeft het met Milinkovic-Savic, Marusic, Perreira, Hoedt, Proto en eigenlijk ook nog Jordan Lukaku zes spelers met een Belgische link onder contract. Aan de basis van die liefde ligt Besnik Hasi, die goed bevriend is met Lazio-manager Igli Tare. “Sinds ik hem Biglia aanraadde, volgt Igli het Belgisch voetbal met véél interesse.”  Deze zomer raadde ik Lazio nog Simon Deli aan, maar die was niet haalbaar.

Hoe Besnik Hasi meehielp om van Lazio, Champions League-tegenstander van Club Brugge, de meest ‘Belgische’ club in Italië te maken

België is heilige grond voor Lazio. Neem dat gerust letterlijk. Op het kerkhof van Elsene ligt Luigi Bigiarelli begraven. De man stierf in 1908 al aan een longontsteking nadat hij voor handelszaken naar Brussel was geëmigreerd, maar in Italië is Bigiarelli bekend als de man die Societa Podistica Lazio stichtte.

Lazio: il ricordo di Luigi Bigiarelli, nell'anniversario della sua  scomparsa - Noi Biancocelesti

Zo’n 120 jaar geleden was hij het dure lidgeld bij de Romeinse sportclubs beu, waarna hij een sportvereniging oprichtte die toegankelijk was voor iedereen. Roeien, zwemmen, lopen en vanaf 1902 ook voetbal. Als Lazio nu in ons land speelt, trekt er vaak een delegatie naar het graf om Bigiarelli te eren.

Zondag 19 juli 2015 – SS Lazio in Brussel om eer te bewijzen aan oprichter  Bigiarelli. – S.S. LAZIO – 9 GENNAIO 1900

Lange tijd was dat de enige band met ons land. Akkoord, met Gaby Mudingayi en Luis Pedro Cavanda passeerde er wel eens een landgenoot, terwijl ook Paul Okon en David Rozehnal een Belgische link hadden. Toch ontlook de echte liefde pas in 2013. Lucas Biglia had migraine bij Anderlecht en wilde naar een topcompetitie.

Hoe Besnik Hasi meehielp om van Lazio, Champions League-tegenstander van Club Brugge, de meest ‘Belgische’ club in Italië te maken

“Ik heb toen gebeld naar Igli Tare, de Albanese sportief directeur van Lazio”, zegt Besnik Hasi, indertijd T2 bij paars-wit. “Igli was niet wild van onze competitie, maar ik overtuigde hem om naar Anderlecht-Club Brugge te komen. Het werd 1-1 nadat Odoi rood had gepakt na een half uur. Biglia hield ons team in evenwicht. Ik zei tegen Igli Tare: Voor Lucas steek ik mijn handen in het vuur. Hij wil met Argentinië naar het WK: haal hem.”

E bujshme/ Igli Tare do të sjellë një tjetër shqiptar te Lazio, 25 milionë  euro | Sport

Het vertrouwen tussen Tare en Hasi was groot. “Igli is als een broer voor mij”, vervolgt Hasi. “In zijn tijd als speler was hij de Kompany van Albanië. Hij voetbalde niet alleen voor de Albanese nationale ploeg, maar was ook met de organisatie errond bezig. Igli Tare belde mij persoonlijk om niet voor Kosovo te spelen, maar voor Albanië. Mede door die keuze maakte ik carrière bij Genk en Anderlecht. Daar ben ik hem erg dankbaar voor.”

Hoe Besnik Hasi meehielp om van Lazio, Champions League-tegenstander van Club Brugge, de meest ‘Belgische’ club in Italië te maken

Na zijn transfer van zo’n 5,5 miljoen groeide Biglia in Rome uit tot een sterkhouder. Hij werd er aanvoerder, speelde de WK-finale en werd voor 17 miljoen verkocht aan Milan. “Sindsdien volgt Igli de Belgische competitie met veel interesse en geef ik hem vaker advies. Je moet weten dat hij niet met 25 scouts werkt. Hij heeft overal contacten. Deze zomer zocht hij bijvoorbeeld een goeie verdediger. Ik adviseerde hem Simon Deli van Club Brugge, maar die was niet haalbaar. Uiteindelijk kwam hij uit bij Wesley Hoedt, die hij kende van vroeger en een goed jaar had beleefd bij Antwerp. Hij schat onze competitie naar waarde.”

KRC Genk: 'Transfer Milinkovic verliep volgens FIFA-regels' - Voetbal  nationaal - Sportmagazine

Door van België het ideale ontginningsgebied te maken, kwam Igli Tare hier ook Balkan-boys op het spoor. Hij plukte Sergej Milinkovic-Savic voor 18 miljoen weg bij Genk en Adam Marusic voor 5,5 miljoen bij Oostende. Beide spelers hebben ex-spits Mateja Kezman als makelaar, maar die werkte nauw samen met Dejan Veljkovic, spilfiguur in Propere Handen.

Jordan Lukaku in januari weg bij Lazio?

Ook toen Oostende Jordan Lukaku – nu door Lazio verhuurd aan Antwerp – wou verkopen, hielp Veljkovic een handje. Zeker in het dossier-Marusic stelden de speurders al vragen over de hoge commissies. “Zelf schoof ik Milinkovic-Savic nooit naar voren”, aldus Hasi. “Onze visies botsen soms, maar Igli zag er wel potentieel in. Hoe hij het regelde, weet ik niet. Het werden wel toppers.”

De marktwaarde van Milinkovic-Savic wordt ondertussen op 65 miljoen geschat, Marusic lokte deze zomer interesse van PSG en Lazio vroeg 20 miljoen. Bij Oostende hoopten ze op een deal, want het heeft bij een doorverkoop nog 12,5 procent op de meerwaarde. Uitstel is geen afstel: ooit levert Marusic KVO nog 1,5 miljoen extra op.

Sport.be

“In het dossier van Silvio Proto speelde ik wel nog een rol”, besluit Hasi. “Lazio zocht een keeper om doelman Strakosha het vuur aan de schenen te leggen. Silvio had daarvoor het ideale karakter. Hij is nu wel geblesseerd, maar ontgoochelde nooit bij Lazio.”

Manchester United outcast Andreas Pereira unveiled as a Lazio player |  Daily Mail Online

Met ook nog de Braziliaanse Belg Andreas Pereira in de rangen is de link Lazio-België overduidelijk. De club wil morgen in de Champions League niet afgaan op deze sacrale grond.

(bron : hnb.be)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s