UEFA CL : Preview Lazio v Dortmund

ROMA – STADIO OLIMPICO – 21:00 UUR

Afbeelding

Vanavond om 21:00 uur begint Lazio aan haar Champions League campagne, editie 2020/2021, met de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund, en dit na 13 jaar afwezigheid.

Coach Inzaghi beseft dat alles momenteel in de Serie A stroef loopt, dus ziet hij deze wedstrijd het ideaal moment om de tij te keren.  De ‘Mister’ rekent Dortmund bij de 8 beste ploegen in Europa, en weet dat alles moet kloppen in zijn elftal om de Duitsers pijn te doen.

Afbeelding

In grote lijnen staat zijn basiself klaar, met eventueel enkele verrassingen.  Niet beschikbaar zijn Lulic, Radu, Bastos en Pereira.  Verder ook geen Lazzari op de flank, ‘out’ met een blessure, Marusic start op rechts, met op de linkerflank Fares.   Verder op het middenveld de vaste namen, Leiva met Milinkovic en Luis Alberto.  In de aanval zijn Immobile en Correa de spitsen.

L'Unar bacchetta la Lazio: "Non si è dissociata dallo striscione fascista  su Reina" | Globalist

In de defensie keert Luiz Felipe terug uit blessure, naast vaste waarde Acerbi en Hoedt of Parolo als links-achter.  Tussen de palen zou eventueel Pepe Reina starten tegen Dortmund,  de Spanjaard is een ervaren rot in het Kampioenenbal, en zou eventueel eerste doelman Strakosha op de bank zetten.

 

Borussia Dortmund » Selectie 2020/2021

Bij tegenstander Dortmund kan coach Favre niet rekenen op de geschorste Emre Can.  Ook geen Akanji, Thorgan Hazard, Schmelzer, Schulz en Piszczek bij BVB, allen geblesseerd.  Maar dit neemt niet weg dat Dortmund kan rekenen op kleppers als Hummels, Meunier, Witsel, Bellingham, Guerreiro en spitsen Reus, Sancho en Haaland.

Afbeelding

 

HISTORISCH

Bild

In het seizoen 1994/1995 troffen beiden teams elkaar in de kwart-finales van de toenmalige UEFA Cup.  De heenwedstrijd in Dortmund verloor Lazio met 2-0, met een strafschop van Chapuisat en een late treffer van ex-Laziale Riedle. 

De return in Rome eindigde op een 1-0 overwinning, een own-goal van Freund, maar niet genoeg voor de halve finale.  Daarin verloor Dortmund van Juventus, die vervolgens de finale verloor van Parma.

Laziostory | VIDEO, 28 febbraio 1995, Lazio-Borussia Dortmund 1-0: notte  europea per 50.000 - Lazio Story... la Nostra Storia

DE EX-SPELERS

Ciro Immobile rescues point for Borussia Dortmund against Stuttgart

Ciro Immobile

Immobile is geen onbekende in en rond Dortmund, in het seizoen 2013/14 werd hij topschutter van de Serie A bij Torino, met 22 doelpunten.

In de zomer van 2014 tekent hij een vijfjarig contract bij Borussia Dortmund, dat bijna 20 miljoen € betaalde aan de ‘Granata’.  Doch viel de doelpuntenmachine stil, Immobile kwam maar tot 3 x scoren in 24 competitiewedstrijden, en vier doelpunten in zes CL-wedstrijden met Dortmund.  De daaropvolgende zomer zal Immobile uitgeleend worden aan Sevilla FC, die hem één jaar later overkoopt voor 11 miljoen €.

Immobile kreeg zelfs bij Sevilla geen verlengd verblijf, want hij werd uitgeleend na de winterstop aan zijn ex-club Torino.  In 14 Serie A wedstrijden weet hij 5 keer te scoren, waardoor plots Lazio op de proppen komt.  Miroslav Klose stopt in datzelfde seizoen zijn carrière bij Lazio, en is de club op zoek naar een nieuwe ‘Bomber’.  En met succes, Lazio koopt Immobile af voor nog geen 9 miljoen euro, en ‘King Ciro’ begint blindelings te scoren bij Lazio, 23 doelpunten in zijn eerste seizoen.

Immobile, numeri da re: "Il record di Higuain? Tutto è possibile..." -  Corriere dello Sport

Eén jaar later is hij topschutter van de Serie A met 29 doelpunten, en hij evenaart het ‘onmogelijke’ vorig seizoen met zijn 36 doelpunten in de Serie A, een evenaring van het record van Higauin (Napoli), en tevens Europees topschutter 2020 voor kleppers als Robert Lewandowski en Cristiano Ronaldo.

 

 

I 50 giocatori che hanno scritto la Storia della Lazio secondo il portale  'sofoot.com' – 47, Karl-Heinz Riedle | ionascoquiapiazzadellaliberta

Karl-Heinz Riedle

Na het WK 1990 gewonnen door het nieuw, verenigd Duitsland, weekt Lazio bij Werder Bremen spits Riedle los voor toen zo’n 13 miljoen Duitse Mark, toen de duurste transfer ooit in de Bundeliga.  Zo komt de Wereldkampioen 1990 bij Lazio terecht bij een andere Wereldkampioen 1982, ex-doelman en toen Lazio coach Dino Zoff. 

Fußball-WM 1990: Was die Weltmeister heute machen – oder auch nicht - WELT

Riedle kan met Lazio enkel in de middenmoot strijden van de Serie A, en in het seizoen 1991/92 scoort hij 13 maal, zijn beste ooit bij Lazio.  In de zomer van 1993 verlaat hij Lazio voor Dortmund bij coach Hitzfeld, waar hij moest concurreren om in de spits te staan, naast de Zwitser Chapuisat.

Karl-Heinz Riedle | UEFA Champions League | UEFA.com

Bij Dortmund komt Riedle minder tot scoren, maar hij wint wel 2 x de landstitel in 1995 en 1996.  Maar zijn hoogtepunt bij BVB komt in de Champions League finale van 1997, waar hij tweemaal scoort tegen Juventus, en zo Dortmund de ‘Cup met de grote oren’ schenkt.  Hierna vertrekt hij richting Liverpool en Fulham, om daar in 2001 zijn carrière te beëindigen.

1996/97: Riedle makes Dortmund's day | UEFA Champions League | UEFA.com

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s