STORIA : 21 juni 1987… grazie Fiorini !

Luciano Fiorini, een voetbalnaam zonder internationale allure, maar voor ieder Laziale één der eeuwige sterren van het firmament.  Fiorini zal en is nog steeds herinnerd als de speler die in 1987 het doelpunt scoorde, waardoor Lazio nu nog steeds leeft.

In het seizoen 86/87, begon Lazio met een straf van -9 punten (in het oude 2 punten systeem), wegens een vermeende omkoopschandaal. Dus Lazio had maar 1 doel en dat was de degradatie ontlopen naar de Serie C, wat zowat het einde van S.S. Lazio zou zijn.

Dus begonnen coach Fascetti en zijn spelers aan deze bijna onmogelijke remonte, want indien Lazio bij de laatste 4 zou eindigen, was de Serie C onafwendbaar, en Lazio virtueel op sterven na dood.

Afbeeldingsresultaat voor lazio 1987 Fascetti

Het Lazio van Fascetti begon meteen te swingen, en na 8 speeldagen werden de -9 punten weggewerkt.  Lazio kreeg zelfs meer zichtop de top van de Serie B dan de kelder. Maar na de winsterstop herviel Lazio in de traditie van gelijke spelen en nederlagen zodat men snel weer in de kelder zat. De beslissing zou vallen op de laatste speeldag op 21 juni 1987.

Lazio speelde thuis tegen een rechtstreeks degradatieconcurrent Vicenza. Lazio moest die wedstrijd absoluut winnen, om zo zeker Vicenza naar de Serie C te sturen, want één punt was genoeg voor hen. En de overwinning op zich was niet genoeg, ze moesten hopen dat de andere concurrenten niet wonnen, dat waren Taranto en Campobasso.

Een uitverkocht Olimpico, moest dit Lazio naar de overwinning stuwen. Maar het bleef 0-0 tot de 83e minuut, toen kwam Fiorini in actie in de zestienmeter, een draaibeweging en een droge knal binnen.

Olimpico in delirium, Lazio leek virtueel gered van de Serie C. En het bleef 1-0 tot het einde, Lazio leek gered, Vicenza was al zeker van de Serie C.

Maar door het gelijkspel van Campobasso in Messina (0-0) en de overwinning van Taranto thuis tegen Genoa (3-0), eindigden zowel Lazio als Taranto als Campobasso op 33 punten, en moesten er testwedstrijden beslissen wie van de 3 ging zakken naar Serie C.

Afbeeldingsresultaat voor lazio 1987 Fascetti

Lazio zou zich nog via die testwedstrijden in Napoli te redden. Maar zonder die goal van Fiorini had de geschiedenis van S.S. Lazio compleet anders .

Fiorini overleed in 2005 na een langdurige longkanker, op 47 jarige leeftijd.

Afbeeldingsresultaat voor di canio fiorini lazio

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s