300 x Stefan Radu !

Januari 2008, een 21-jarige jonge Roemeen strijkt neer op Formello.  Zijn naam is Stefan Radu, die op huurbasis zal uitgeleend worden door Dinamo Boekarest.  Hij komt onder de hoede van coach Delio Rossi, dat één jaar vroeger Lazio op een onwaarschijnlijke 3e plaats zette.

Radu kwam net bij Lazio binnen, in de naweeën van de moord op Lazio-fan Gabriele Sandri.  Maar op 30 januari 2008 maakte Radu zijn debuut in een Coppa Italia wedstrijd tegen Fiorentina.  Lazio won met 1-2, dankzij doelpunten van Rocchi en Kolarov.

Sportief ging het met Lazio minder, dat ondanks Champions League voetbal tegen Real Madrid, Werder Bremen en Olympiakos,  in de grijze middenmoot van de Serie A zal belanden.

Maar coach Delio Rossi zag potentie in de linkspotige Roemeense verdediger, en Lazio kocht hem vrij voor 4,5 miljoen euro van Dinamo Boekarest.  Onder coach Rossi wint Lazio en Radu de Coppa Italia in 2009, na strafschoppen tegen Sampdoria.

Gevolgd door de Supercoppa in de zomer van 2009, met een 1-2 overwinning in Peking, tegen het Inter van Mourinho.  Maar Radu zal de wedstrijd meemaken als bankzitter, gezien nieuwe coach Ballardini kiest voor ervaring achteraan.

Maar de Roemeen zou pas een vaste waarde worden onder coach Edy Reja, bij zijn intrede in 2010.  In de daaropvolgende zomer tekent Radu bij voor 5 extra seizoenen.

Radu krijgt tevens de kapiteinsband in het seizoen 2010-2011, in het elftal met o.a. Hernanes, Cissé, Mauri, Ledesma en Klose.  Wedstrijd na wedstrijd, jaar na jaar, werpt hij zich op als een gedreven Laziale, zowel op het veld als naast het veld.

Zeker in de burenduels tegen de Romanisti, gaat Radu volledig op in deze wedstrijden.  Hij slikt meermaals een nederlaag, maar dan is het gewoon wachten tot de magische ’26 maggio 2013′.

Onder coach Petkovic komt Lazio in de Coppa Finale, oog in oog te staan, tegen de buren van AS Roma.  Minuut 71 en Lulic zal de geschiedenis ingaan, en Radu wint zijn 3e prijs bij Lazio… misschien wel de mooiste van allemaal.

Enkele weken voor deze finale, besluit Radu zich niet meer beschikbaar te zetten, voor zijn land Roemenië.

De 26-jarige verdediger wilt enkel en alleen zijn voetbalfocus op Lazio tout-court.  Sterren komen, sterren gaan… maar Stefan Radu blijft bij Lazio staan.  In 2015 verlengt hij nogmaals voor 5 seizoenen, dus tot de zomer van 2020.

Hij zal nog aantreden in finales, waarin Juventus meermaals te sterk is.  Maar vorige zomer weet hij met Lazio toch een prijs te pakken, Juventus gaat voor de bijl in de Supercoppa 2017.

Radu vierde zondag zijn 300e wedstrijd, eentje in mineur gezien de 1-2 nederlaag tegen Genoa.  Maar week na week, komt hij dichter in de geschiedenisboeken van Lazio.  De 31-jarige Roemeen (momenteel 9e)  ziet zijn ex-ploegmaats in het vizier, zoals Mauri met 303 wedstrijden en Ledesma met 318 wedstrijden bij Rome’s oudste club.

radu-lazio-2

En wanneer het zal stoppen, weet hij ook niet.  Maar Radu is zeker dat hij zijn voetballoopbaan zal afsluiten bij zijn Lazio, en liefst zo lang mogelijk… ook tot na 2020.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s