“Il derby della Capitale” in de Coppa Italia.

Vanavond strijden Lazio en AS Roma in de heenwedstrijd van de halve finale in de Coppa Italia 2017.  Deze wedstrijd is de 18e Coppa Italia Derby, dat bijna zo’n 80 jaar geleden begon.

De eerste Derby in de Coppa Italia was in 1936.  Lazio wint met 2-1 van Roma, dankzij doelpunten van Piola en Camolese.

Zes jaar later trok Roma aan het langste eind, ook met een 2-1 overwinning.  In de editie van 1958 won Lazio op Roma met 2-3, met doelpunten van 2 x Tozzi en Bizzarri.  Lazio hield thuis stand met een 1-1 draw.  Enkel maanden later zou Lazio de Coppa Italia 1958 winnen, door Fiorentina te verslaan in de finale… de eerste Coppa Italia voor Lazio is een feit.

 

In 1962 beslissen strafschoppen het burenduel, na een 0-0 gelijkspel, waarin Roma aan het langste eind trekt.  Zeven jaar later, in 1969, is er een dubbele burentreffen.  Lazio wint op Roma met 0-1, maar in de terugwedstrijd staat Roma ook voor met 0-1, tot er een stroompanne valt in het Olimpico in de 87e minuut.

Lazio verliest uiteindelijk de wedstrijd met 0-2 aan de ‘groene tafel’.  In de jaren ’70 volgende de Coppa Derby’s snel op.  Roma wint in 1970 met 2-0, gevolgd door een Lazio overwinning in 1971, dankzij Chinaglia (1-0).  Dan weer een Derby in 1973, waarin Roma nipt wint.

En dan is het 10 jaar wachten, tot 1984 waarin Roma een 2-0 overwinning boekt. Pas in 1998 kan Lazio weer een overwinning boeken.  En ditmaal spelen ze Roma van de mat met een 4-1 en 1-3 overwinning.  Ook in de Serie A ondergaat Roma het lot, met tevens een dubbele nederlaag.

Lazio komt zo verder tot in de finale tegen AC Milan.  En in het Olimpico schenkt Nesta de 2e Coppa Italia aan Lazio.

 

Net zoals dit jaar treffen de eeuwige rivalen elkaar in de halve finale van de editie 2003.  Ditmaal wint Roma, uit met 1-2 en thuis met 1-0.  En in 2011 boekt Roma weer een nipte 2-1 overwinning, voor Lazio scoort Hernanes de gelijkmaker.

Maar dan komt 26 mei 2013, waar Lazio en Roma elkaar treffen in de finale.  Lulic schenkt Lazio de Coppa overwinning, met een doelpunt in de 71e minuut… de mooiste Derby overwinning ooit.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s