1986-1987: HET LAZIO VAN “-9”

In het seizoen 86/87, begon Lazio met een straf van -9 punten (in het oude 2 punten systeem), wegens een vermeende omkoopschandaal. Dus Lazio had maar 1 doel en dat was de degradatie ontlopen naar de Serie C, wat zowat het einde van S.S. Lazio zou zijn.

Dus begonnen coach Fascetti en zijn spelers aan deze bijna onmogelijke remonte, want indien Lazio bij de laatste 4 zou eindigen, was de Serie C onafwendbaar, en Lazio virtueel zo goed als sterven na dood.

Het Lazio van Fascetti begon meteen te swingen, en na 8 speeldagen werden de -9 punten weggewerkt.  Lazio kreeg zelfs meer zichtop de top van de Serie B dan de kelder. Maar na de winsterstop herviel Lazio in de traditie van gelijke spelen en nederlagen zodat men snel weer in de kelder zat. De beslissing zou vallen op de laatste speeldag op 21 juni 1987.

Lazio speelde thuis tegen een rechtstreeks degradatieconcurrent Vicenza. Lazio moest die wedstrijd absoluut winnen, om zo zeker Vicenza naar de Serie C te sturen, want één punt was genoeg voor hen. En de overwinning op zich was niet genoeg, ze moesten hopen dat de andere concurrenten niet wonnen, dat waren Taranto en Campobasso.

Een uitverkocht Olimpico, moest dit Lazio naar de overwinning stuwen. Maar het bleef 0-0 tot de 83e minuut, toen kwam Fiorini in actie in de zestienmeter, een draaibeweging en een droge knal binnen, het Olimpico ontploft.

Lazio leek virtueel gered van de Serie C. En het bleef 1-0 tot het einde, Lazio leek gered, Vicenza was al zeker van de Serie C. Maar door het gelijkspel van Campobasso in Messina (0-0) en de overwinning van Taranto thuis tegen Genoa (3-0), eindigden zowel Lazio als Taranto als Campobasso op 33 punten, en moesten er testwedstrijden beslissen wie van de 3 ging zakken naar Serie C, het eeuwige vagevuur.

De jongens van coach Fascetti beginnen in mineur in Napoli, met een 1-0 nederlaag tegen Taranto eind juni 1987, met een doelpunt uit verdacht buitenspel. Een paar dagen later spelen Taranto en Campobasso 1-1 gelijk, waardoor Taranto gered is en in de Serie B blijft. Op 5 juli 1987 is er dan het beslissend duel tussen Lazio en Campobasso. Lazio moet winnen op zich te redden, voor Campobasso volstaat een draw om Lazio naar de Serie C te sturen.

Minuut 53, voorzet van Piscedda vanop links, de kleine Poli veert op en kopt binnen voorbij Campobasso doelman Bianchi,  de 25.000 Laziali gaan uit de bol in het San Paolo van Napoli.

Het was wachten tot minuut 94 als coach Fascetti en zijn spelers de redding mochten vieren. Nog steeds ziet de ex-coach dit als zijn persoonlijk ‘Scudetto’. Coach Fascetti trakteerde zijn spelers op de retour nog een etenje in een visrestaurant.

En het jaar daarop stuwt coach Fascetti Lazio naar de top in de Serie B, en op de laatste speeldag, thuis tegen Taranto won het met 3-1, voor 40.000 toeschouwers in een half Olimpico dat verbouwd werd voor het WK 1990. Dit was de laatste wedstrijd ooit in de Serie B, voor het toen getergde Lazio.

Advertentie